Epidemiology of oral transmission of Chagas disease and socioeconomic conditions in Pará, Brazil

Autores

  • Washington Elias Facundo de Matos Alves UNISA - Universidade de Santo Amaro https://orcid.org/0000-0003-3868-1094
  • Guilherme Galdino de Souza
  • Alzenrau Gomes Monteiro Júnior
  • Sabrinna Aparecida de Santana
  • Yara Juliano
  • Mario Maia Bracco
  • Débora Rita Gobbi

DOI:

https://doi.org/10.56242/globalhealth;2021;1;2;52-56

Palavras-chave:

Chagas disease, epidemiology, cross-sectional studies, disease transmission infectious, Euterpe

Resumo

ABSTRACT                                                                                

OBJECTIVE: Verify relationships between the prevalence of CD, Human Development Index (HDI), the production and consumption of açaí in Pará, Brazil.

METHODS: Cross-sectional study with secondary data on CD prevalence collected on the platform of the Department of Informatics of the Unified Health System (DATASUS), notified in the period from 2007 to 2018. Data on HDI, local production and consumption of açaí, were obtained from the website and the Agricultural Census of the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE), respectively. Comparisons of the number of cases, HDI and local açaí consumption were performed using Spearman's correlation, while the evolution of annual production was verified by analysis of variance. Correlations with a p-value <0.05 were considered significant.

RESULTS: There was no significant correlation between the number of cases of Chagas disease among the municipalities according to the HDI (p = 0.2000). However, there was an increase in the annual production of açaí (X2 = 40.25; p = 0.0001) and a significant correlation between local consumption of açaí and the prevalence of chagas disease (p = 0.003), although without statistical significance in the correlation between açaí production and oral transmission (p = 0.087).

CONCLUSION: The prevalence of CD was associated with local consumption of açaí, but not by oral transmission or influenced by the HDI, in a non-causal way. The increase in annual production concerns about the increase in the prevalence of CD in the state of Pará.

DESCRIPTORS: Chagas disease, Epidemiology, Cross-sectional studies, Disease transmission infectious, Euterpe.

RESUMO

OBEJTIVO: Verificar relações entre a prevalência da DC, Índice de Desenvolvimento Humano (IDH), a produção e consumo de açaí no Pará, Brasil.

MÉTODOS: Estudo transversal com dados secundários de prevalências de DC obtidos na plataforma do Departamento de informática do Sistema Único de Saúde (DATASUS), notificados no período de 2007 a 2018. Os dados sobre IDH, produção e consumo local de açaí, foram obtidos no website e no Censo Agrícola do Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE), respectivamente. As comparações do número de casos, IDH e consumo local de açaí foram realizadas pela correlação de Spearman, enquanto a evolução da produção anual foi verificada pela análise de variância. As correlações com valor de p<0,05 foram consideradas significativas.

RESULTADOS: Não houve correlação significativa entre o número de casos de doença de chagas entre os municípios de acordo com o IDH (p=0,2000). Porém, houve aumento da produção anual de açaí (X2= 40,25; p=0,0001) e correlação significativa entre o consumo local de açaí e a prevalência da doença de chagas (p=0,003), embora sem significância estatística na correlação entre a produção de açaí e transmissão oral (p=0,087). 

CONCLUSÃO: A prevalência de DC associou-se ao consumo local de açaí, mas não pela transmissão oral ou influenciada pelo IDH, de forma não causal. O aumento da produção anual preocupa sobre o aumento da prevalência de DC no estado do Pará.

DESCRITORES: Doença de Chagas, Epidemiologia, Estudos transversais, Transmissão de doença infecciosa.

Publicado

2021-02-27

Como Citar

1.
Alves W, Souza G, Monteiro Júnior A, Aparecida de Santana S, Juliano Y, Maia Bracco M, Rita Gobbi D. Epidemiology of oral transmission of Chagas disease and socioeconomic conditions in Pará, Brazil. Braz. Jour. Global Health [Internet]. 27º de fevereiro de 2021 [citado 19º de abril de 2024];1(2):52-6. Disponível em: //periodicos.unisa.br/index.php/saudeglobal/article/view/227